Oulun satama, Ukkoverkot ja Nokia yhteistyöhön – merkittävä askel kohti älykästä satamaa

Oulun Satama Oy ja johtava yksityisiä langattomia LTE -verkkoja toimittava Ukkoverkot ovat yhdessä Nokian kanssa solmineet viiden vuoden yhteistyösopimuksen. Yhteistyön tuloksena toteutettu verkkoratkaisu on perusta Oulun sataman monivuotisen PORT OULU Smarter -digitalisaatiohankkeen toteuttamiselle.

”Haluamme olla satamadigitalisaation edelläkävijä. Otamme tällä polulla merkittävän askeleen valitsemalla Ukkoverkkojen toimittaman privaatti LTE -ratkaisun satama-alueen langattoman tiedonsiirron perustaksi. Kehittämällä sataman digitaalista infraa yhdistämme paikallisesti alueen liikenteen ja viestinnän saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tämä oli meille teknologisesti edistyksellisin ja samalla kustannustehokkain ratkaisu monivuotiseen kehittämistyöhön”, toteaa Mira Juola, hankevastaava Finance & Port Digitalization Oulun Satama.

Oulun Satama rakentaa ja kehittää paikallisena mikro-operaattorina alueen monitoimijaympäristön paikallisverkkoratkaisuja. Satamayhtiö hallinnoi verkkoa, jonka kapasiteettia myydään palveluna alueen toimijoiden käyttöön. Verkkoinvestointi mahdollistaa innovatiivisten, modernien ja tietoturvallisten digitaalisten palvelujen tarjoamisen sataman asiakkaille ja kumppaneille. Nosturit, trukit ja muu kalusto vaativat luotettavaa yhteyttä  lastien operoinnissa tapahtuvan tiedonsiirron tarpeisiin.

”Oulun satamalle toimitettava privaatti LTE -verkko hyödyntää Ukkoverkkojen 2.6 GHz:n taajuuskaistaa, ja pohjautuu Nokia Digital Automation Cloud -ratkaisuun. Verkko on kapasiteetiltaan, käytettävyydeltään ja peittoalueeltaan asiakastarpeeseen räätälöity ratkaisu. Privaatti LTE -verkon etuna on, että se mahdollistaa osaltaan asiakasyritysten mikro-operaattorina toimimisen ja skaalautuu asiakkaan digitalisaatiostrategian mukaisesti. Nyt käynnistetty yhteistyö on yhtiömme strategian mukainen ja vahvistaa johtavaa asemaamme privaatti LTE -verkkojen toimittajana”, iloitsee Jouko Tuppurainen, johtaja, Ukkoverkot.

”Oulun Sataman yksityinen LTE-verkko tarjoaa alueen yritysten ja teollisuuden digitaalisaatiohankkeiden perustaksi edistykselliset ja tehokkaat langattomat yhteydet. Oulun Satama käyttää teknologiaamme oman digitaalisen ekosysteeminsä kehittämiseen ja analytiikan parantamiseen. Digitaalisen automaatioalustamme avulla useat älykkäät sovellukset voivat hyödyntää entistä tehokkaammin tietoa antureista, videokameroista ja muista sataman laitteista”, sanoo Stephan Litjens, digitaalisesta automaatiosta vastaava johtaja Nokialta.

Nokia

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 5,7 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

Maailmankuulun Nokia Bell Labsin ja muiden tutkimusyksiköidemme työn ansiosta johdamme siirtymää kohti nopeampia ja turvallisempia 5G-verkkoja, joilla on käänteentekevä vaikutus ihmisten elämään sekä yhteiskuntaamme. Nokia sitoutuu korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin ja luo laadukasta teknologiaa, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. nokia.com

Ukkoverkot

Vuonna 2014 perustettu Ukkoverkot tarjoaa räätälöityjä yhteyksiä maalla, merellä ja ilmassa teollisten ja turvallisuuskriittisten toimijoiden digitalisaation tueksi. Ukkoverkkojen asiakkaita ovat muun muassa Konecranes, Puolustusvoimat, Finavia, Steveco, Rajavartiolaitos, VR ja Erillisverkot. Ukkoverkoilla on käytössään suurinopeuksinen 2,6 GHz -taajuusalue sekä toimiluvat Suomen 450 MHz -taajuusalueelle. Ukkoverkkojen käytössä oleva 2,6 GHz -taajuusalue mahdollistaa myös 5G-teknologian myötä käyttöön tulevien palvelujen tarjoamisen.

Lisätietoja:

Jouko Tuppurainen, johtaja, Ukkoverkot p. +358 (0)40 138 8084

Mira Juola, Finance & Port Digitalization, Oulun Satama Oy p. +358 (0)40 835 5262

Nokian viestintä p. +358 (0)10 448 4900