Oritkarin päälaiturille merkittäviä parannuksia

Oulun Satamassa eletään tänä kesänä merkittävien muutosten aikoja, kun vanhan, 1995 Hampurin sataman Eurokai-laiturista hankitun 50 tonnin Takraf-nivelpuominosturin, käyttöaika tuli täyteen ja se puretaan uuden nosturin tieltä.

Vanhan nosturin massa on noin 600 tn ja purkukorkeus 45m, mikä aiheuttaa omat haasteensa purkamiselle. Vanha nosturin purkamisen ammattitaidolla ja turvallisesti hoitaa Romuta Oy, joka kuljettaa puretut kappaleet Limingan toimipisteeseen, jossa ne pienitään ja lajitellaan terästehtaan vaatimusten mukaiseksi. Purkaminen on suunniteltu siten, että satamassa laivojen lastaus tai purku ei häiriinny, laiturin konttiliikennettä ei tarvitse keskeyttää.

Nosturin purkaminen on tarkoitus saattaa loppuun heinäkuun 2024 mennessä.

Romuta Oy:n LinkedIn sivuilla voi seurata nosturin purkutöitä >>

 

Crane 6 arriving.

Nosturi 6 saapui Ouluun elokuussa 1995.

Crane 6 in Oritkari

Nosturi 6 Oritkarissa 1995

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crane 6 in October 2023

Nosturi 6 lokakuussa 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusi nosturi kesällä 2025

Kesän 2025 jälkeen Oritkarin päälaiturissa operoidaan kahdella nosturilla. Nykyisen konttinosturin lisäksi uusi, kuudennen sukupolven Gottwald portaalinosturi kasvattaa Oulun Sataman kontinkäsittelykapasiteettia ja lisää olennaisesti joustavuutta myös muunlaisen lastin käsittelyyn. Uusi nosturi pystytään asentamaan olemassa oleville kiskoille, joten seisokkoaika saadaan minimoitua. Täydellä teholla päästään toimimaan kesän 2025 aikana.

Nosturin moderni tekniikka ja ulottuvuudet mahdollistavat laajemmat liikeradat, ja siten pääsyn RO-RO alusten haastavissa nurkkapaikoissa oleviin kontteihin sekä laivan kannella oleviin korkeisiin konttipinoihin. 125 tonnin nostokapasiteetti mahdollistaa myös isompien yksittäisten kuormien nostot.

Uusi nosturi käyttää sataman sähköverkkoa, eliminoi paikalliset pakokaasupäästöt ja kerää lasku- ja jarrutusenergian, joko nosturin omaa kulutusta varten tai syötettäväksi takaisin verkkoon. Edellä mainitut kulutusta ja päästöjä vähentävät ominaisuudet tukevat sataman ympäristötavoitteita.

Konecranes lehdistötiedote (en) >>

 

Uusi myrskypollari parantaa turvallisuutta ja vähentää päästöjä

Oritkarin päälaiturille on asennettu kevään aikana myrskypollari Mestek Oy:n toimesta. Pollarin vetolujuus on 2500kN (250tn).

Myrskypollari on tarkoitettu suurimpien alusten kiinnitysten turvaamiseen ja varmistamiseen erityisesti kovien lounaistuulten aikana. Pollarin käyttö myös madaltaa polttoainekustannuksia, kun aluksen ei tarvitse käyttää moottoreita pysyäkseen paikallaan kovien tuulten aikana.